Hned plním úkol a zveřejňuji článek... dneska to bude recept na dortík, který jsem před pár dny pekla babičce k narozeninám Byl to experiment díky inspiraci od Adély, která peče z rýžové mouky a od Alenky, která našla návod na sovu na tomtowebu. Zdařilost výtvoru můžete posoudit sami
Recept jsem použila obyčejný, jen zaměnila lepkové ingredience za bezlepkové. Korpus z rýžové mouky jsem plnila a zdobila máslovým krémem nastavovaným pudinkem, zbytek je zdobený barevným fondánem. Výsledkem byla sovička o průměru cca 18 cm.
Celý dort mi vychází na cca 36 VJ bez fondánu. Krájeli jsme na 12 dílů, tedy 1 ks je cca 3 VJ.
Korpus:
9 vajec
9 lžic cukru
9 lžic mouky
Množství ingrediencí je v poměru 1:1:1, počet vajec podle velikosti plechu/formy. Použila jsem těsto z 6 vajec na plech (neměla jsem malou formu, tak jsem vykrajovala kruhy) a 3 vajec do kopulové formy (u nás doma byl jenom hrnec se zakulaceným dnem a s kovovými úchyty). Mouku jsem míchala rýžová : Mantler v poměru 2:1 a těsto bylo dobré, lehké. Šlo by jen z rýžové, ale nechtěla jsem to na poprvé tolik pokoušet
Vyšleháme bílky na tuhý sníh, přidáme cukr a ještě jednou vyšleháme. Zlehka zamícháme žloutky a poté mouku. Nemícháme, zabalujeme, aby nespadl sníh. Někdo dělá postup opačně, sníh až na konec. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C 15-20 minut, prvních 10-15 minut neotevíráme troubu, aby těsto nespadlo. Jestli je těsto dost propečené, můžeme vyzkušet špejlí. Pokud se těsto nelepí, je hotovo.
Máslovo-pudinkový krém:
250 g másla (použila jsem o polovinu více)
50-100 g moučkového cukru (např. Korunní, použila jsem 85 g)
100 g hořké čokolády (70% kakaa)
300 ml mléka
1 vanilkový pudink (dr. Oetker)
2 lžíce cukru
Z mléka, 2 lžic cukru a pudinku uvaříme hustý pudink podle návodu a necháme zchladnout. Pokud pudink přikryjeme fólií (položit přímo na pudink) neudělá se škraloup.
Ze změklého másla a cukru ušleháme krém. Poté postupně přidáváme zchladlý pudink a dobře vyšleháme. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, necháme zchladnout a zašleháme do krému.
Zdobení:
Potom vše seskládáme a zdobíme krémem a fondánem/marcipánem/potahovou hmotou podle své fantazie nebo podle návodu zde.